TunJulia.com recommends Mozilla Firefox 3 for best viewing this site. Download it now by clicking the button below.

Spread Firefox Affiliate Button

Gua Niah merupakan sebuah gua yang terbesar di Malaysia dan penuh dengan sejarah. Ia juga merupakan antara gua batu kapur yang terbesar di dunia. Terletak kira-kira 90 kilometer atau 1 1/2 jam dari Miri, Sarawak, gua ini menunjukkan bukti kehidupan awal manusia di daerah ini.

Gua Niah juga merupakan salah satu gua tertua di dunia dan telah diwartakan sebagai tapak bersejarah di bawah kuasa Muzium Sarawak. Gua Niah terbentuk sebagai terumbu karang pada akhir Miocene sebelum pergerakan bumi yang mengangkatnya dan dihakis membentuk gua. Gua Niah seluas 12 hektar dan kawasan dalam gua dianggarkan tiga kali padang bola sepak. Selain [...] Continue Reading…

Share

Dalam bidang arkeologi dan antropologi, rumah panjang merupakan sejenis bangunan kediaman yang terdiri daripada satu bilik yang panjang. Kebanyakannya dibuat dari kayu dan merupakan bentuk binaan tetap yang awal dalam banyak budaya. Beberapa keluarga akan tinggal bersama di rumah panjang ini.
Jenis rumah panjang orang asli Malaysia Timur biasanya mempunyai bilik-bilik tambahan. Di sebelah depannya ialah serambi dan di sebelah belakangnya pula ialah bahagian dapur. Rumah panjang itu didirikan dengan bertiang tinggi supaya ia tidak terjejas oleh air bah (banjir). Pada zaman dahulu, ini juga merupakan satu cara untuk melindungkan rumah daripada diserang oleh musuh. Untuk masuk ke rumah itu, [...] Continue Reading…

Share

Setiap kali menyambut kemerdekaan negara, pelbagai acara yang dianjurkan bagi memeriahkan sambutan hari penting negara itu. Dengan semangat merdeka ke 57 yang membawa tema “Disini Lahirnya Sebuah Cinta”, Persatuan Alumni GPMS UiTM (PAGU) telah menganjurkan Tioman Merdeka Dive 2014 Di Salang, Pulau Tioman, Pahang. Program Tioman Merdeka Dive 2014 (TMD 2014) dengan berslogankan “Menyelami Erti Kemerdekaan” ini disertai oleh 130 orang peserta yang terdiri daripada semua penyertaan ahli, penyelam dan jemputan pelajar universiti dan komuniti.

Ewahhh saya pun dah bersedia !! huhuhu

Pada 31 Ogod 2014, jam 2.30 petang, program TMD 2014 anjuran PAGU kali ini telah diisytiharkan mencatat rekod baru [...] Continue Reading…

Share

 

 

Pada 1 Ramadhan 1435 bersamaan 29 Jun 2014, saya telah membuat keputusan untuk berhijab.. Harap semua dapat mendoakan yang baik-baik untuk saya yer. Itu saja entri untuk kali ini.. hehehehe…

 

Hmm: errr penampilan je berbeza yer, so far perangai sama lagi.. hahahahaha

Share

Saya memang suka pergi theme park !! Tak tahu kenapa. Mungkin jiwa masih kanak-kanak kot. Kalau di Malaysia saya suka pergi Genting Highland, biarlah walaupun dah tak tahu berapa juta kali pegi dah. Tetap excited !! hahaha. Semasa dapat peluang ke Disneyland Japan, bulan April hari tu pun, saya memang sangat-sangat-sangat super duper excited. huhu, maklumlahhh dah macam dream come true. Dari kecik berangan nak ke Disneyland kan. So baru-baru ni saya dan family ke Universal Studio Singapore (USS) pulak. And as usual, sayalah yang paling hilang kawalan. Hahahaha.. Lebih dari anak-anak kot. huhuhu.
Ok mula-mula sampai sila bergambar kat globe [...] Continue Reading…

Share
Thanks for dropping by..
Follow My InstagramFollow My Instagram
@tunjulia
Me On MeOnYouTube

Panorama
Watch me on Panorama every Wednesday at 10:05 pm on TV1 or watch previous episodes online by clicking the above image.

Join us as a fan of Panorama RTM on Facebook
Panorama RTM @ Facebook


Harmoni Magazine
15-31st December 2013


EH Magazine
December 2013


Mingguan Wanita Magazine
23-30 April 2010