Categories
TunJulia.com recommends Mozilla Firefox 3 for best viewing this site. Download it now by clicking the button below.

Spread Firefox Affiliate Button

Tak tahu kenapa saya tulis entri ni, tapi saya cuma nak share betapa bangganya saya memakai baju kurung di tengah-tengah kota metropolitan Tokyo, Jepun ini. Hahahaha… Mungkin orang lain dah biasa buat, tapi saya memang 1st time buat.. huhu.. Bangga jadi anak Melayu, Proud to be Malaysian. Yayyyyy !!!
Oh saya pakai baju kurung ni semasa dinner dgn warga Yakult Honsha di Tokyo, Jepun :)

Share

Siapa pernah pegang Cherry Blossom, angkat tangan ?? Sayaaa !! hehehe..

Cherry Blossom atau Bunga Sakura ni memang terkenal dengan keistimewaannya. Selain cantik, bunga sakura ni hanya mekar dalam masa seminggu ke 2 minggu sahaja dalam setahun iaitu sekitar hujung March sehingga awal bulan April. Masa yang terhad ni membuatkan orang berlumba-lumba la nak ke negara yang ada bunga Sakura ni untuk feel sendiri berada dirimbunan pohon sakura. Ewaaahh… dan negara yang paling popular dengan bunga Sakura ni sudah semestinyer lah Jepun !!

Alhamdulillah, rezeki dan peluang yang diberikan oleh Allah SWT membuatkan saya dapat merasa sendiri suasana musim sakura di Kyoto, [...] Continue Reading…

Share

Okayla okayla, saya akui saya memang over excited dapat main ski. Ini merupakan kali pertama saya try ski ni. Kalau ice skating selalu la kat Sunway Pyramid kan. huhu. Tapi sejujurnya, saya cuba ski ini adalah untuk tujuan shooting Panorama TV1, maka ade la luncur beberapa meter je, itu pun teragak-agak. Dahla saya equipment ski ni berat, aduihh, rasanya ski bukan untuk saya lah. Hahahahaha, takpela..yang penting merasa ye dokk??

Furano merupakan salah satu ski resort yang sangat terkenal di Jepun. Terletak di Hokkaido, Furano terbahagi kepada 2 zon iaitu Kitanomine zone (Mid. Dec – Late Mar) dan the Furano zone (Late Nov – [...] Continue Reading…

Share

Bila sebut je Geisha, saya personally akan teringatkan cerita Memoir Of Geisha, Oshin or senang cerita saya memang akan bayangkan pelacur kelas atasan. Sehinggalah saya dapat berjumpa sendiri dengan geisha-geisha ini dan melihat persembahan mereka secara ekslusif di Kyoto, Jepun, barulah saya tahu ape sebenarnya Geisha ini.

Kyoto sebuah bandar yang terkenal sebagai kawasan latihan seni tingkat di peringkat tertinggi para geisha. Novel dan filem terkenal Hollywood ‘Memoirs of A Geisha’ juga mengambil menjadikan Kyoto sebagai lokasi penggambaran filem itu. Selama ini perkataan ‘Geisha’ memberikan persepsi negatif. Mereka disalahertikan sebagai pekerja seks komersial. Namun persepsi itu kurang tepat. Semasa berjumpa dengan Mama-san, iaitu [...] Continue Reading…

Share

Alhamdulillah ini merupakan kali kedua team Panorama RTM di beri peluang ke Jepun bagi merakamkan beberapa segmen untuk di paparkan dalam rancangan Panorama. Sejujurnya, lawatan kali kedua ini lebih special buat team Panorama dan saya sendiri kerana shooting dibuat sekitar bulan April dimana bulan ini merupakan penghujung musim sejuk di Jepun dan juga kemuncak musim bunga sakura. Jadi kami semua berpeluang untuk menikmati keseronokan kedua-kedua musim ini di Jepun.

Untuk kali ini, shooting diadakan di sekitar bandar Tokyo, Kyoto, Hokkaido, Osaka dan Nagoya yang mengambil masa selama 12 hari. Terima kasih diucapkan kepada pihak Yakult Malaysia dan Jepun kerana menaja kami dan [...] Continue Reading…

Share
Thanks for dropping by..
Follow My InstagramFollow My Instagram
@tunjulia
Me On MeOnYouTube

Panorama
Watch me on Panorama every Wednesday at 10:05 pm on TV1 or watch previous episodes online by clicking the above image.

Join us as a fan of Panorama RTM on Facebook
Panorama RTM @ Facebook


Harmoni Magazine
15-31st December 2013


EH Magazine
December 2013


Mingguan Wanita Magazine
23-30 April 2010