- Photography Services -IlhamHafizPhotography
OR


TunJulia.com recommends Mozilla Firefox 3 for best viewing this site. Download it now by clicking the button below.

Spread Firefox Affiliate Button

Assalamualaikum semua… ok entri kali ni, saye nak ceritakan sikit pengalaman saye ke beberapa buah tempat yang menarik di Jepun. Semasa di Jepun, saye sempat ke Sendai dan Tokyo. Banyak sebenarnyer nak di’share’kan, tapi nanti boleh buat novel la pulak.. haha.. ok selamat membaca semua and enjoy !! ;-)

1) ASAKUSA

Asakusa adalah sebuah daerah di Taitō, Tokyo. Asakusa terkenal dengan Senso-ji , sebuah kuil Buddha khusus untuk Bodhisattva Kannon . Terdapat beberapa kuil lain di Asakusa, serta pelbagai festival yang menarik diadakan disini. Asakusa mempunyai bangunan dari tahun 1950-an dan 1960-an berbanding kawasan lain di Tokyo. Terdapat ryokan tradisional (rumah tetamu), rumah, dan bangunan pangsapuri kecil di seluruh daerah.

Kiranya tempat ni [...] Continue Reading…

Share

Tentu semua orang kenal dengan produk Yakult. Yakult merupakan produk susu berasaskan probiotik dari Jepun yang dibuat melalui proses penapaian campuran susu skim dengan satu strain bakteria khas Lactobacillus casei Shirota. Ia dicipta oleh Minoru Shirota, seorang graduan dari Sekolah Perubatan Universiti Kyoto pada tahun 1930. Pada tahun 1935, beliau mula mengeluarkan Yakult serta menjualnya. Di Jepun pelbagai cara digunakan untuk menjual produk Yakult ini dan antara yang paling unik adalah dengan menggunakan khidmat ‘Yakult Lady’..

Baru-baru saye dan krew Panorama TV1 telah mengikuti lawatan ke Jepun anjuran Yakult Honsha Co. Ltd. Saye sendiri berpeluang bersama-sama Yakult Lady ini menjalankan rutin harian mereka menghantar produk Yakult ke rumah-rumah pelanggan mereka sekitar Sendai dan Tokyo. Sangat Awesome !! [...] Continue Reading…

Share

Saye baru saje balik dari Japan. Waaaa..pengalaman yang menarik.. Hmm saye memang suka kerja saye….sebab secara tak langsung kerja saye ni telah membawa saye ke merata tempat.. ngeh ngeh ngeh..Sebelum ni saye pernah ke France, Abu Dhabi, Maldives, Uzbekistan, Cambodia, Indonesia, dan Thailand untuk urusan kerja..kali ni saye nak ceritakan pengalaman saye ke Japan pula.

Ok di Japan, saye sempat ke Sendai dan seterusnya Yuriage di Natori City.. Dua tempat merupakan kawasan yang terlibat dengan Tsunami pada tahun 2011. Yuriage antara yang musnah teruk akibat Tsunami ini. Ok sebelum sambung cerita korang tengok dulu YouTube ni..

Kawasan yang dilanda Tsunami di [...] Continue Reading…

Share

Pernah tak korang terfikir macam mana rasanya tinggal di dalam penjara berpuluh tahun lamanya. Apatah lagi apabila menjadi banduan akhir yang diasingkan dan menunggu hari untuk ke tali gantung. Itu yang berlaku terhadap seorang lelaki bernama Sapuan bin Hanim atau Pak Wan yang di jatuhkan hukuman gantung sampai mati apabila ditangkap kerana memiliki hampir 6.71 kilogram kanabis di sebuah surau di Jalan Parit Ismail, Benut, Pontian, Johor, pada 11.20 malam, 12 Nov 1987.. tapi siapa sangka selepas hampir 26 tahun dipenjarakan sebagai banduan akhir, dia dibebaskan diatas pengampunan sultan…

Sultan Ibrahim telah mempengerusikan mesyuarat Lembaga Pengampunan Negeri Johor pada 19 [...] Continue Reading…

Share

Owh lama dah tak update blog ni… Super Duper busyyyy… Tapi saye suka bz.. Bila kita bz maknanye kita ni berharga dan sentiasa diperlukan.. Betul tak? Haha.. Tapi sebenarnyer kesihatan pun tak berapa mengizinkan lately ni.. huhuhu..

Ok sambung cerita untuk entri kali ini.. Dah lama jugak cerita ni.. Before raya hari tu.. Hmm untuk kali pertamanya saya telah mencuba scuba diving… yeayyy !! or lebih tepat lagi discover scuba diving.. huhu..

Bagi yang dah tau tu, sure la dah dapat mengagak yang saye ni takde lesen untuk menyelam..  Sebab Discover Scuba Diving ini akan memberi kesempatan untuk kita mencuba scuba diving [...] Continue Reading…

Share
Thanks for dropping by..
Follow Us On Twitter
Me On MeOnYouTube

Panorama
Watch me on Panorama every Wednesday at 9.30 pm on TV1 or watch previous episodes online by clicking the above image.

Join us as a fan of Panorama RTM on Facebook
Panorama RTM @ Facebook


Harmoni Magazine
15-31st December 2013


EH Magazine
December 2013


Mingguan Wanita Magazine
23-30 April 2010